"אמרתי לבת שלי: 'בחיים אני לא אצא מהבית לדיור מוגן'; היום היא לא תופסת אותי בטלפון: או שאני עם חברות בארוחת גורמה של אהרוני או בפילאטיס עם דליה מנטבר"

מחקרים מראים שבדידות בגיל השלישי מסוכנת יותר מעישון או השמנה • איך מתמודדים עם האתגר הזה – חיים בקהילה מגובשת המציתה מחדש חיים ועניין בחבריה • בית הדיור המוגן "פאלאס להבים מבית עזריאלי המוקם , הוא דוגמא מובהקת לחיים עמוסים ומלאים בגיל השלישי. יצאנו לבדוק
(שנה גודל)
בית הדיור המוגן "פאלאס להבים "

"בשנה האחרונה מצאתי את עצמי יותר ויותר בודדה", משתפת שרה (73). "הילדים עסוקים, השכנים התחלפו, והימים הפכו לשגרה אפורה של המתנה לשיחת טלפון הבאה. הבן שלי הציע שאעבור לגור לידם, אבל הבנתי שזה לא באמת יפתור את הבעיה – הם עסוקים כל היום בעבודה ובילדים, ואני אמצא את עצמי שוב לבד, רק בסביבה חדשה ולא מוכרת. כשהתחלתי לחשוב על דיור מוגן, הרעיון הפחיד אותי. בדמיון שלי ראיתי מסדרונות ארוכים ושקטים, חדר אוכל משותף עצוב, וחיים ללא תוכן אמיתי. הילדים ניסו לשכנע אותי שהיום הכל השתנה, שיש כבר מקומות אחרים לגמרי, אבל התקשיתי להאמין".

המחשבות של שרה מהדהדות אצל רבים בגילה. מחקרים חדשים מגלים ממצאים מטרידים: בדידות בגיל השלישי מגבירה ב-30% את הסיכון למחלות לב ושבץ מוחי, ומסוכנת אפילו יותר משתיית אלכוהול, השמנת יתר או חוסר פעילות גופנית. עבור רבים, המעבר לגיל השלישי מלווה באתגרים נוספים: תחזוקת הבית הופכת למעמסה, הצורך בנגישות לשירותים רפואיים גובר, והחשש מחירום רפואי בשעות הלילה הופך למקור דאגה מתמיד.

ההשפעה היא דרמטית עד כדי כך, שקיומם של קשרים חברתיים משמעותיים מפחית ב-50% את הסיכון למוות מוקדם, ומנגד הסיכון לדמנציה גדל ב-40% בקרב אנשים הסובלים מבדידות. "אנחנו רואים יותר ויותר מחקרים שמראים שאיכות החיים בגיל השלישי קשורה באופן ישיר לרמת הפעילות החברתית והאינטלקטואלית", מסביר ד"ר יעקב כהן, מומחה לגריאטריה.

בית הדיור המוגן "פאלאס להבים "
מתוך אתר עזריאלי גרופ

מתברר שמה שבאמת הופך את בתי הדיור המוגן למקום הכי מהנה שלא חשבנו עליו, הוא הקהילה המגובשת שנוצרת במקום.

“כל חיי הייתי אדם סגור, מופנם אפילו. רק לאחר ההגעה לכאן הרגשתי שמשהו בי נפתח, משהו השתחרר, החופש מאפשר והיום אני עושה כרצוני, כאדם שנולד מחדש”.

את הדברים האלו אמר לנו יצחק נמש (74) שמאז שהגיע ל"פאלאס עזריאלי להבים", חייו קיבלו תפנית משמעותית, והפכו לפעילים במיוחד.

בית הדיור המוגן "פאלאס להבים "
יצחק נמש. "כל חיי הייתי מופנם, וכשהגעתי לפאלאס להבים משהו בי השתחרר"

"כשאתה חלק ממקום עבודה, יש לך תחושת משמעות גדולה, אבל כשאתה יוצא לפנסיה התחושה הזו בהרבה מאוד מקרים הולכת לאיבוד". מסבירה לנו נציגת רשת הדיור המוגן "פאלאס מבית עזריאלי".

"לא צריך לתאם שבוע מראש עם חברים"
לדבריה, "כולנו חייבים להיות חלק ממשהו, חלק מקהילה, ולהיפגש עם חברים להצגה פעם בשבוע זה ממש לא מספיק. היתרון בבתי הדיור המוגן שלנו הוא שלא צריך לתאם שבוע מראש עם חברים כדי להיפגש, אלא אפשר בכל רגע נתון פשוט לרדת ללובי לקפה ועוגה וליהנות יחד במקום לסגור שוב את הערב לבד מול הטלוויזיה".

המלחמה בדרום חידדה את הנקודה הזו, וברשת פאלאס עזריאלי מספרים כי חל זינוק בפניות אליהם מצד בני הגיל השלישי שלא רוצים להישאר רגע אחד לבד בבית בתקופה הזו.
"הם מחפשים מקום שבו אפשר גם לחלוק את הרגשות בתקופה הקשה הזו, וגם ליהנות מביטחון פיזי במקום שבו יש שמירה וצוות רפואי 24/7".

בית הדיור המוגן "פאלאס להבים "
מתוך אתר כנען שנהב אדריכלים

אלא שבעזריאלי יודעים שהלחץ הוא יועץ גרוע, ולא מעוניינים שאנשים יקבלו החלטה כל כך משמעותית כמו מעבר לדיור מוגן ברגע אחד. לכן הם החליטו להירתם ולעזור לקהילה, ומציעים לבני 75 ומעלה להגיע אליהם ל-5 ימי התנסות בבית הדיור המוגן "להבים פאלאס מבית עזריאלי".

"פאלאס להבים" הוא בית הדיור המוגן האיכותי ביותר בדרום הארץ, שרוח הנדודים של הנגב חלחלה אליו היטב: הדיירים פשוט אוהבים לטייל.
"יש לנו טיולים לים בקיץ, פעם ברבעון יש טיול של 3 ימים, ופעם בחודש לפחות טיול יומי", מפרטת נציגת פאלאס עזריאלי להבים.

שירותי קונסיירז' לכל דייר
"הטיולים האלו משאירים את הדיירים צעירים ברוח וזה עוד לפני שדיברנו על החוגים ועל ההתנדבויות ועל העזרה שאנחנו מעניקים לכל מי שרוצה לצאת לעיר: החל מהזמנת כרטיסים לתיאטרון או לקונצרט, הזמנת מוניות ורישום לשירותי שאטל (הסעות) לבאר שבע בשעות קבועות בחינם".

בית הדיור המוגן "פאלאס להבים "
מתוך אתר כנען שנהב אדריכלים

מתחם כולל כמובן בריכה וחדר כושר, והחוגים כוללים בין היתר ברידג', כתיבה יוצרת, אמנות, התעמלות והרצאות העשרה של מיטב המרצים בתחומים אקטואליים.

מקום הזה הוא פשוט משהו אחר", מוסיף נמש. "בני הגיל השלישי שאני פוגש כאן הם לא טיפוסיים וממש לא ׳דוגרים על הביצים׳. כמעט כולם משתתפים בפעילות כזו או אחרת, בין אם זה בחדר הכושר, במשחקי הדומינו המשולש, הברידג׳, יציאה להליכות וכמובן, גם בחוגים ובמסיבות".

בינינו, רוב האנשים לא רוצים לעזוב את הבית שלהם. למה הם צריכים שינויים גדולים, דווקא בגיל מבוגר כשהם רוצים לנוח?
"קודם כל, זה לא לגמרי נכון", אומרים לנו בפאלאס עזריאלי להבים. "הרבה מבני הגיל השלישי מגלים בגיל מסוים שהבית הגדול שיש להם הפך מנכס לנטל, והם מחפשים לעבור לבית נגיש יותר. ובלי קשר לזה, כשאתה מדבר על שינוי, חייבים להבין על מה מדובר: בית עם שירותים של אב בית שמתקן כל מוצר שמתקלקל ופותר כל בעיה, בית שאין בו התעסקות עם תיקונים וניקיונות, ושיש בו מסעדה שאפשר בכל רגע נתון לאכול בה ולהזמין בני משפחה וחברים, זה נשמע לך כמו שינוי גדול, או כמו למצות את החיים?
אף אחד בדיור המוגן שלנו לא צריך לחכות שהילדים שלו יגיעו לביקור כדי לפתור בעיה כלשהי.
וזה עוד לפני שדיברנו על חוגי הספורט שזמינים לאורך כל היום: התעמלות במים, התעמלות על כיסאות, יוגה על כיסאות, עיצוב וחיטוב מזרונים וכמובן בריכה וחדר כושר מפוארים".


או.קיי, אבל מה עושה מי שלא רוצה להתחייב לצעד כל כך משמעותי, יש אפשרות לתקופת ניסיון?
"זה בדיוק החידוש הגדול שאנחנו מציעים בעקבות המצב הנוכחי. תשאיר לנו פרטים כאן למטה ותוכל להגיע לתקופת התנסות של 5 ימים כדי לגלות בעצמך איך נראים החיים הטובים בארמון של הדרום, ועד כמה הכוח של קהילה מגובשת חזק ומשמעותי בהרבה מכל רכוש או כסף".

מעוניינים לגלות איך נראה הדיור המוגן המפואר בדרום מבפנים? השאירו פרטים:

דילוג לתוכן